Egyik korábbi bejegyzésünkben szó volt olyan táplálkozási tippekről, amelyek segíthetnek megőrizni a fogak épségét. Abban a posztban arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a savas ételek fogyasztása milyen veszélyeket rejt magában, éppen ezért például, legyünk óvatosak a gyümölcsdiétával.
A savas ételek mellett szintén kulcsfontosságú odafigyelni azokra a szénhidrátot tartalmazó ételekre is, amelyekben van cukor vagy keményítő. Igaz, gyakorlatilag bármi tartalmazhat ilyen típusú szénhidrátot, ez azonban mégsem a nesze semmi fogd meg jól tipikus esete, ráadásul nem is önmagában a cukorbevitel a probléma, számos országban megkérdőjelezik már a cukor és a fogszuvasodás közti közvetlen kapcsolatot.
Legkönnyebben fogszuvasodáshoz azok a szénhidrát tartalmú ételek vezetnek, amelyek megtapadnak a fogakon és nehezen jönnek le. Mindjárt mondhatnánk, hogy akkor biztos a karamella a ludas, ám meglepő módon ez nem tartozik a bűnös ételek halmazába. A veszélyt az olyan nehézfiúk okozzák, akiknek a dolgába jobb nem túl gyakran beleütni a fogunkat. Ilyen például a kenyér.
Természetesen nem lenne könnyű lemondani a kenyérről mint alapvető élelmiszerről, de nem is ez a cél, inkább, hogy mértékkel fogyasszuk és hogy olyan elemeket is bevonjunk táplálkozásunkba, amelyek segítenek megőrizni fogaink épségét.
Érdemes például kemény sajtokat fogyasztani, amelyekből pár falat az étkezés végén máris csökkenti a fogszuvasodás veszélyét, hiszen fokozzák a nyálelválasztást, amely tisztító hatással van a fogakra. Másik ilyen jótékony hatású termék a tej, amely olyan ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek védik a fogakat.
A sort hamarosan további fogbarát termékekkel és receptekkel is folytatjuk.