HTML

NaturaDENT biológiai és esztétikai fogászat

A NaturaDENT biológiai és esztétikai fogászat blogja cikkekkel, hasznos tippekkel, érdekességekkel, játékokkal és velünk kapcsolatos eseményekkel.

Friss topikok

Egy táplálkozási tipp a fogak védelméért

2011.11.07. 12:46 Naturadent

A fogápolás nem a fogkefével és a fogkrémmel keződik, hanem azzal, hogy mit veszünk a szánkba. Mindenki ismer olyan dolgokat, amik károsítják fogainkat: dohányzás, kávé- és borfogyasztás, olajos ételek stb., de van még veszélyforrás bőven, én most egyet szeretnék kiemelni.

Úgy is mondhatnám, hogy nem minden arany, ami fénylik, és még legkedveltebb és egészségesebbnek tartott dolgokról is kiderülhet, hogy bizony óvatosnak kell lennünk velük. Vegyük például a gyümölcsöket. Kevesen mondják róluk, hogy mértékkel fogyasszuk őket, a szülő csak örül, ha a gyerek sokat eszik belőlük, és mi magunk is könnyen túlzásba visszük fogyasztásukat, mikor könnyíteni akarunk étrendünkön, vagy például fogyókúrázunk.

Pedig a legtöbb gyümölcs rendkívül magas savtartalmú, a savas dolgok pedig erősen károsítják a fogzománcot, amelynek előbb felbomlik a szerkezete, majd pedig az egész fog szuvasodni kezd.

Nem csak a gyümölcsöknek magas a savtartalma, hanem általában a joghurtoknak, gyümölcsleveknek, szénsavas üdítőknek. Tehát ezek közé tartozik a 100 százalékos narancslé, a műanyag vagy éppen igazi gyümölcsdarabokat tartalmazó joghurt, meg persze a jeges teák és a kóla.

Mi tegyünk akkor? Hiszen ezekből továbbra is fogyasztani szeretnénk.

Egyrészt fogyasszunk, de mértékkel, nincs habzsi-dőzsi! Valamint azt is érdemes szem előtt tartani, hogy lehetőleg főétkezések közben, kíséretében együnk/igyunk ilyesmiket, mert akkor kisebb mértékben tudják a savak megtámadni a fogzománcot.

Másrészt várjunk legalább 20 percet a fogmosással, miután magunkhoz vettünk egy savas terméket, hiszen -citrombaharapás- narancsevés után meggyengül a fogzománc és könnyen tovább rongálhatjuk, megsérthetjük a fogkefével.

Ami szintén fontos, hogy rendszeres időközönként nézessük meg a fogainkat, hogy még időben észrevegyünk, ha fogzománc romlása a fogszuvasodás felé tart.

Szólj hozzá!

Címkék: ételek fogszuvasodás fogzománc savas

A bejegyzés trackback címe:

https://naturadentfogaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr843360822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása